18 Şubat 2014 Salı

tepsi böreği

TEPSİ BÖREĞİ
Malzemeler:
4 Adet Yufka
Arası için Beyaz Peynir
Maydanoz
Varsa Bir Miktar Çökelek

Sosu İçin:
Bir Yumurta
2 Su Bardağı Süt
Yarım Su Bardağı Sıvı Yağ
Biraz Tuz

Üzeri İçin:
Yumurta Sarısı
Susam ya da Çörek Otu
(Ben bu böreği yaparken mini fırın kullandım, siz büyük tepside yapacaksanız malzemeleri arttırabilirsiniz)

Hazırlanışı:
Önce böreğinizin içini ve sosunu hazırlayın. Beyaz peyniri ufalayın, içine biraz çökelek katın, maydanozu doğrayıp harcınızı karıştırın. 
Sosu: Bir kaba yumurtayı kırıp çırpma teliyle çırpın. Sonra sütü ekleyin. Ardından sıvı yağ ekleyip biraz tuz atın ve hepsini tekrardan çırpın. Sos hazır olduktan böreğin yapımına başlayabilirsiniz.
Tepsinizi yağlayıp ilk yufkanızı tepsinize kırıştırarak serin. Sosunuzdan bir fırça yardımı ile yufkanın üzerine sürün. İkinci yufkaya da aynı işlemi uygulayın. Ona da sosu sürdükten sonra peynirli harcınızı arasına yayın. Üçüncü yufkayı da üzerine serdikten sonra aynı işlemi tekrardan uygulayın. En üste gelecek olan yufkayı kırıştırmadan düz bir şekilde serin. Tepsinin kenarında düzensiz duran yufkaları içe doğru kıvırın, böreğinizin üstü dümdüz olsun. Sostan böreğin en üst kısmına da sürün. Sonra böreğinizi dilimleyin. Eğer sos arttıysa kaşıkla her tarafına azar azar dökün. Üzerine fırça ile yumurta sarısını da sürüp susamı serpin ve biraz dinlendirdikten sonra 180 derecede üzeri kızarana dek fırınlayın. Fırından çıktıktan sonra böreğinizin üzerine nemli bir bez örtün. Biraz dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder