18 Şubat 2014 Salı

cevizli baklava





 Cevizli Baklava
Malzemeler:
Hamuru İçin:
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı limon suyu ya da 1 tatlı kaşığı sirke
1 tutam tuz

Arası İçin:
Kırılmış ceviz
250 gram tereyağı
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Açmak için buğday ya da mısır nişastası

Şerbeti İçin:
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu

Hazırlanışı:
Süt, sıvıyağ, yumurta, kabartma tozu ve isteğe bağlı olarak kullanılan sirke ya da limon suyundan herhangi biri ile bir tutam tuz yoğurma kabında karıştırılır. Un eklenerek orta yumuşaklıkta bir hamur yoğrulur ve hamur bir müddet dinlendirilir. O arada tereyağı, yarım çay bardağı sıvıyağla karıştırılır ve ocakta eritilip, kararma kıvamına gelmeden indirilir (Yani kızgın yağ elde edilir). Sonrasında baklavayı açma işlemine başlanır.
Öncelikle baklavanızda nişasta tadını en aza indirmek istiyorsanız yufkaları tek tek açmalı ve her katın arasına yağı sürmelisiniz. 14 kat alta açtıktan sonra ceviz koymalı ve 14 kat da onun üzerine açmalısınız. Artan yağı da üzerinde gezdirmelisiniz.
Ancak bu uzun yöntemi denemek yerine dilerseniz aralarına nişasta serperek birkaç katı üst üste de açabilirsiniz. Eğer bu yolu deneyecekseniz hamuru 30 eşit parçaya bölün ve 5 tanesini tabak büyüklüğünde açın. Aralarına nişasta serpin, üst üste koyun ve inceltebildiğiniz kadar inceltin. Ne kadar ince olursa baklavanız o kadar iyi olacaktır. Açtığınız o beş yufkayı yağlanmış tepsiye alın ve üstte kalan yufkaya yağ sürün. Yağ sürmeniz, onun üzerine koyacağınız yufkanın alta yapışmasını önleyecektir. Alt taraf 15 kat olana kadar devam edin. 15 kattan sonra kırılmış cevizi ortasına yayın ve onun üzerine de 15 kat açıp aynı işlemi uygulayın. Bu işlem bittiğinde baklavanızı dilimleyin ve artan yağı eğer donduysa tekrar ısıtıp her tarafına aynı oranda gelecek şekilde üzerinde gezdirin. 180 derecelik sıcaklıkta güzelce kızarana dek pişirin.
Şerbeti:
4 su bardağı şeker ve 5 su bardağı suyu orta ateşte 5 dakika kaynatın. İnmeye yakın birkaç damla limon suyu ekleyin. Soğuyan baklavanıza sıcak şerbeti dökün. Bir süre dinlendirdikten sonra artık Cevizli Baklavanız hazır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder